Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίως γνωστή καθηγήτρια περιβαλλοντικών οικονομικών και παγκόσμια ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος σε καινοτόμα, ανθρωποκεντρικά, διεπιστημονικά συστήματα για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας. Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των γυναικών οικονομολόγων στον κόσμο με τις περισσότερες αναφορές στο επιστημονικό της έργο, με 15 δημοσιευμένα βιβλία και περισσότερα από 300 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα.
Η Δρ. Κουντούρη είναι Καθηγήτρια Πανεπιστημίου (στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα του πανεπιστημίου) στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγμένο μέλος (Δεκέμβριος 2020) του World Academy of Art and Science (World Academy of Art & Science) και εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (2019-2025) (EAERE www.eaere.org ) – με περισσότερους από 1200 συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς σε περισσότερες από 75 χώρες μέλη. Κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην Οικονομική και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο). Για τις σπουδές της έλαβε πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Cambridge Commonwealth Trust.
Είναι επίσης μέλος του δικτύου CEPR (Κέντρο Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Έρευνας) (RPN) για Κλιματική Αλλαγή https://cepr.org/content/cepr-rpn-climate-change-researchers, είναι μέλος της Πρωθυπουργικής Επιτροπής για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και της επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές και διεθνείς επιστημονικές, ερευνητικές και πολιτικές επιτροπές.
Η Δρ. Κουντούρη ενεργεί ως σύμβουλος στην European Commission, World Bank, European Investment Bank, European Bank of Reconstruction and Development, OECD, UN, NATO, WHO και σε πολλά εθνικά και διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς, καθώς και εθνικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Πριν από την εκλογή της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δρ. Κουντούρη κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics.
Ολοένα και αυξάνονται οι εκλύσεις για δημόσιες επενδύσεις που θα διαμορφώσουν την βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή μεταρρύθμιση της οικονομίας και θα λειτουργήσουν ως επιταχυντές για ιδιωτικές επενδύσεις. Η Agenda 2030 και η Συμφωνία του Παρισιού δείχνουν το μακροπρόθεσμο όραμα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Στην παρουσίαση της η καθηγήτρια Κουντούρη θα συνδέσει τις έννοιες των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Ευρωπαϊκού Semester, και του Σχεδίου Ανάκαμψης. Παράλληλα θα παρουσιάσει τις στρατηγικές που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης, στην παρουσίαση της θα υποστηρίξει ότι η ανάκαμψη πρέπει να βασιστεί στην έρευνα και στην καινοτομία και θα αναδείξει προγράμματα καινοτομίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα οποία έχει ηγηθεί η ίδια.